A nyár az utazások időszaka. Egy alkalommal II. János Pál is buzdított arra, hogy a szünidőben látogassuk meg az Istenszülő kegyhelyeit is. Ezt évente több millió hívő meg is teszi. A német püspöki konferencia hírportálja bemutatta a világ legnagyobb, az Egyház által elismert Mária-kegyhelyeit.

Guadalupe, Mexikói Egyesült Államok
A legnagyobb Mária-kegyhelyek listájának első helyén vitathatatlanul a mexikói Guadalupe áll. Körülbelül 20 millió zarándok látogatja meg évente ezt a búcsújáróhelyet, amely Mexikóváros peremén található. 1531 decemberében jelent meg ezen a helyen a Szent Szűz Szent Juan Diegónak egy mesztic arcvonásait viselve, és azzal bízta meg a szentet, hogy építsenek ott templomot. Miközben ő a jelenésről beszámolt a püspöknek, ruháján kirajzolódott a későbbi kegykép, a guadalupei Miasszonyunk; hogy a „La Morenita” („a Sötétbőrű”) milyen módon került a szövetre, a mai napig megmagyarázhatatlan. Ezek után egy kisméretű templomot építettek a jelenés helyén, majd később, 1976-ban azt a nagy bazilikát, amely ma is őrzi a kegyképet és 40 ezer férőhellyel rendelkezik. A guadalupei Mária Latin-Amerika és persze Mexikó patrónája.
Az éves szinten mintegy 8 millió zarándokot befogadó brazíliai Aparecida (São Paulo tartomány) a legnagyobb Mária-kegyhelyek között a második helyet foglalja el. 1717. október 12-én akadt ezen a helyen három halász hálójába egy Mária-szobrocska. Az „aparecidai fekete Madonnának” nemsokára csodatévő erőt tulajdonítottak. A szobrot először egy erre a célra kialakított kis kápolnában tisztelték, amelynek helyén aztán 1834-ben bazilikát építettek, hogy a megnövekedett számú hívők tömegeit be tudják fogadni. Minthogy aztán ez a templom is kicsinek bizonyult, 1955-ben egy újabb bazilika került a helyére, mely 173 méteres hosszával és 168 méteres szélességével a világ legnagyobb templomai közé tartozik. Az aparecidai Miasszonyunk 1929 óta Brazília védőszentje. 2017-ben – a szobor megtalálásénak 300. évfordulóján – 13 millió zarándok kereste fel a kegyhelyet.
Lourdes, Franciaország
A világ harmadik és Európa legnagyobb Mária-kegyhelye a franciaországi Lourdes. Közel 6 millió zarándok érkezik évente ebbe a Pireneusok között fekvő kisvárosba. A Szűzanya 1858-ban jelent meg itt a 14 éves Bernadette Soubirous-nak összesen 18 alkalommal, és mint a „Szeplőtelen Fogantatás” mutatkozott be neki. A Massabielle hegy barlangjában, a jelenések helyén fedezte fel Bernadette Mária útmutatása alapján a mára világhírűvé vált gyógyforrást. 70 csodás gyógyulást ismert el eddig az Egyház hivatalosan – a gyógyulások teljes száma 30 ezer körül mozoghat. A jelenések barlangjának „szent területe” mellett három nagy bazilika várja a Lourdes-ba látogató zarándokokat, valamint a betegek és fogyatékkal élők számára kialakítottak fürdőket is. A lourdes-i Szűzanya ünnepnapja február 11., az első jelenés időpontja – egyben II. János Pál pápa kezdeményezésére a betegek világnapja is. 1958 óta a nemzetközi katonai zarándoklatot is Lourdes-ban szervezik meg.
Fatima, Portugália
Több mint 5 millióra tehető azoknak a száma, akik évente ellátogatnak a portugáliai kegyhelyre. Fatimában 1917-ben jelent meg a Szűzanya több alkalommal három pásztorgyermeknek. Egyebek mellett ekkor osztotta meg velük az úgynevezett „három fatimai titkot”: egy újabb világháború kitörésének, Oroszország újbóli kereszténnyé válásának a kommunizmus után és a „fehér püspök” elleni merényletnek a próféciáit. 1917. október 13-án hívők tízezrei voltak tanúi egy, a látnokgyermekek által előre bejelentett napcsodának. II. János Pál a harmadik titokban az ellene 1981. május 13-án elkövetett merénylet beteljesedését látta, és megmenekülését is a fatimai Szűzanyának tulajdonította. A 2017-es centenáriumi évben több mint 9 millió zarándok látogatta meg a portugáliai kegyhelyet.
Częstochowa, (Csesztonka) Lengyelország
A ranglista következő helyén a lengyelországi Częstochowa áll évi 4,5 millió zarándokával. 1384 óta tisztelik ezen a helyen a világhírű Fekete Madonna képét. A legenda szerint Szent Lukács festette, azonban a 80x120 cm méretű, bizánci stílusban készült kegykép keletkezése a 6. és 8. század közé tehető. Az Istenszülőt és a gyermek Jézust ábrázoló ikonnak csodatévő erőt tulajdonítanak; neki tulajdonítják az 1655-ös svéd támadástól való megmenekülést is, melynek idején a kegyképet a Jasna Góra nevű dombocskán elhelyezkedő pálos kolostorban őrizték. A náci megszállás és a kommunizmus évei alatt a częstochowai Madonna mindvégig Lengyelország vallási szimbóluma maradt. A sziléziai kegyhely ikonja az ország legszentebb vallásos relikviájának, a kegyhely pedig nemzeti kegyhelynek számít.
Loreto, Olaszország
Loreto Olaszország legfontosabb Mária-kegyhelyének számít. Az évente mintegy 4 millió látogatót vonzó, az Adriai-tenger partján található kisváros a világ legnagyobb Mária-kegyhelyei között a hatodik helyet foglalja el. A legenda szerint angyalok hozták 1295-ben Szűz Mária lakóházát Názáretből Loretóba. A „Szent Ház” néven ismert 9 méter hosszú, 4 méter széles és 5 méter magas épület ma a 15. századi bazilika központjában helyezkedik el. A kövek archeológiai vizsgálatai alapján a ház tényleg származhat a Közel-Keletről, és minden valószínűség szerint keresztes lovagok hozhatták Olaszországba. A kis ház nyomán Európa-szerte építettek úgynevezett Loreto-házakat, melyek ma is sok zarándok számára jelentenek úticélt.
Velankanni, India
„Kelet Loretójaként” és India legnagyobb zarándokhelyeként tartják számon a nyugaton kevésbé ismert Velankannit. A Bengáli-öbölben elhelyezkedő kegyhelyet évről évre mintegy 2 millió zarándok keresi fel. Valószínűleg 1600 körül történt ezen a helyen három Mária-jelenés. A jelenések helyén templomot építettek, amelyet aztán több ízben kibővítettek és amelyet 1962-ben XXIII. János pápa basilica minor rangra emelt. A templom titulusa „Egészségről nevezett Miasszonyunk”, mivel a Velankanniba tartó zarándoklatoknak gyógyító erőt tulajdonítanak. Sok zarándok imádkozik ezen a helyen betegségből való gyógyulásért; a bazilikában pedig számtalan votív táblácska – valamint ezüstből, aranyból kialakított testrész – jelzi a valóban bekövetkezett gyógyulásokat. A keresztények mellett sok hindu és muszlim is felkeresi a kegyhelyet.
Altötting, Németország
Az idelátogató évi több mint egymillió zarándokkal a felső-bajorországi Altötting is a világ legnagyobb Mária-kegyhelyei közé tartozik. A „Bajorország vallási központjaként” is ismert városka az altöttingi Fekete Madonna otthona: a faragott Mária-szobrocska a gyermek Jézussal 1330 után érkezhetett Altöttingbe, ahol már a 9. század óta különösen tisztelték a Szűzanyát. 1489-ben történhetett itt két csodás gyógyulás is, melyek a zarándoklatok kezdetét jelentették. Több mint kétezer votív- és hálatábla díszíti ma a kegykápolnából a Kapellplatzra vezető utat. A Wittelsbach-ház uralkodói szívüket a templom egy-egy fali bemélyedésében temettették el. Altötting emellett a szent portásról, Parzhami Konrádról is híres.
Mariazell, Ausztria
Közel egymillióan zarándokolnak el évente Ausztria leghíresebb kegyhelyére, a stájerországi Mariazellbe, mely évszázadok óta a magyar zarándokoknak is népszerű búcsújáróhelye. A 12. század óta tisztelik ezen a helyen a „Magna Mater Austriae” és a „Magna Domina Hungarorum” elnevezésű Mária-szobrot. Az alapítólegenda szerint a kis faszobrot egy bencés szerzetes vitte magával, útban egy új missziós terület felé. Miután az Istenszülőhoz imádkozott, meghasadt az útját elzáró szikla. Mikor célba ért, a szerzetes a szobrocskát egy fatuskóra helyezte, és cellát épített fölé, amely kápolnaként és lakóhelyként szolgált számára. Mariazell neve így származik a „Maria in der Zelle” elnevezésből. Ma egy barokk bazilika áll ezen a helyen, három jellegzetes tornya magasodik az ég felé (a középső, gótikus torony a Nagy Lajos által emelt bazilikából maradt meg – a szerk.). Az itt őrzött szobrot az év nagy részében díszes ruhadarabokba öltöztetik.
Kevelaer, Németország
Körülbelül 800 ezer zarándok látogatja meg évente Németország második legnagyobb Mária-kegyhelyét, Kevelaert, mely tavaly ünnepelhette jubileumát.  1642-ben – tehát pontosan 375 éve – indultak el a „Szomorúak vigasztalója” kegyképhez vezető, hagyományokban gazdag zarándoklatok. A harmincéves háború idején kapott sugalmazást egy kereskedő arra, hogy Kevelaerben kegyhelyet alapítson. A ma tisztelt kegyképet egy luxemburgi katonától vette, és kő képtartót épített számára. Azóta számos gyógyulás történt e 28 ezer lelkes alsó-rajnai város kegyhelyén. A zarándokhely központját a kegy- és gyertyakápolna, illetve a Mária-bazilika alkotják. Az év egyik csúcspontja a motoros zarándoklat, több ezer résztvevővel, valamint a tamilok zarándoklata.
Marija Bistrica (Máriabeszterce), Horvátország
Szintén 800 ezer körül mozog azoknak a száma, akik évről évre meglátogatják Horvátország legismertebb zarándokhelyét, Marija Bistricát. A kegyhely neve a Szűzanya nevéből, valamint a helység folyója, a Bistrica nevéből álló összetétel. A 15. század óta tisztelnek itt egy késő gótikus, fából faragott szobrot, mely ugyancsak a fekete Madonnák közé tartozik; vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a szobor eredetileg nem fekete volt. A szobornak már nagyon korán csodás erőt tulajdonítottak, melynek hatására a zarándokok száma folyamatosan emelkedett. Ma az arannyal koronázott Mária a gyermek Jézussal a Boldogságos Szűz-bazilikában van kihelyezve tiszteletre. 1971-ben a helyi püspök a kegyhelyet nemzeti kegyhellyé nyilvánította az egész horvát nép számára.
Mintegy 500 ezer zarándok látogat el évente Einsiedelnbe, mely Svájc legfontosabb Mária-kegyhelye. A bencés apátság zarándok- és kolostortemploma őrzi a késő gótikus szobrot, az „einsiedelni Máriát”, mely szintén egy fekete Madonna a 15. századból. Egy még ősibb, román stílusú kegykép helyett készült, mely tűzvészben pusztult el. A fekete szín valószínűleg az évszázadok alatt a szoborra rakódott gyertyakorom következménye. 1803-ban egy restaurátor megtisztította a szobor felületét és bőrszínűre festette azt. A hívőkből azonban ez akkora felháborodást váltott ki, hogy a szobrot újból feketére festették. A 17. század óta díszíti a szobrot egy harang alakú spanyol ruha. Einsiedeln a Szent Jakab-útnak is jelentős állomáshelye.
Kibeho, Ruanda
Kibeho annyiban különleges, hogy ez Afrika egyetlen kegyhelye, melyet az Egyház hivatalosan is elismert. Becslések szerint 500 ezer hívő zarándokol el a délnyugat-ruandai kisvárosba évente. 1934-ben alapítottak plébániát ezen a helyen, amelyet Máriának szenteltek. 1981-ben jelent meg itt a Szűzanya három kislánynak. „Nyina wa Jambóként” mutatkozott be, ami annyit jelent: „a Szó Anyja”. A helyi püspök által összehívott bizottság húsz éven át tanulmányozta a jelenést – pozitív eredménnyel: Kibeho 2001-ben lett hivatalosan is zarándokhely. A ՚80-as években már élénk zarándokmozgalom kezdett kibontakozni itt, amiért Kibehót „Ruanda Lourdes-jának” is nevezik.
* * *
+ 1 Csíksomlyó (Erdély, Románia) – a szerk. kiegészítése
Évente közel félmillió zarándok keresi fel az Erdélyben, Székelyföldön található kegyhelyet. A kegytemplom legértékesebb tárgya a Szűz Mária-szobor, mely a 16. század elején (1510–1515) hársfából készült, reneszánsz stílusban. Alkotója ismeretlen. Magassága 2,27 m; a világon ismert kegyszobrok között a legnagyobb. A napba öltözött Asszonyt ábrázolja, akinek lába alatt a hold, fején tizenkét csillagból álló koszorú. Királynőként is ábrázolja Szűz Máriát: fején korona, jobb kezében jogar, bal karján tarja szent Fiát, a világ Megváltóját. 1798-ban, Batthyány Ignác erdélyi püspök idején az Egyház „csodatevőnek, segítő szent Szűznek” nevezte el. A csíksomlyói búcsú a székelyek 1567 óta tartó, a hagyomány szerint katolikus hitük megvédéséért hálát adó fogadalmi zarándoklata, amely 1990-től kezdődően mára az összmagyarság legjelentősebb keresztény eseményévé vált.

Fordította: Koszoru Péter
Forrás és fotó: Katholisch.de
Magyar Kurír