vasárnap

Bérmálás Egervölgyön 2011. május 29-én.

Határokon átívelő zarándokút születik

A Határon Átnyúló Együttműködési Programban, a „Szent Erzsébet útján a Rákócziak földjén” című program keretében épült ki Sárospatak és Kassa között a gyalogosan végigjárható Szent Erzsébet Út, melynek nyitózarándoklata június 13-án, a pünkösdhétfői szentmisét követően indul, érseki áldással. Ezzel hivatalosan is megnyílik a Sárospatakot Kassával összekötő 120 kilométeres, gyalogosan végigjárható, jelzett zarándok- és turistaút.

„Ha te velem akarsz lenni,
akkor én is veled akarok lenni…”

A „Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program” keretében új kulturális és turisztikai kapocs születik 2011 júniusában az észak-magyarországi régióban a két ország közt. A sárospataki Szent Erzsébet Út Alapítvány és a kassai Gótikus Utak Gyöngye Alapítvány pályázati forrásokból arra vállalkozott, hogy a Szent Erzsébet Zarándokúttal köti össze a két várost.

A program két éve kezdődött, s most annak lezárásként 2011. június 1-jén zárókonferenciára kerül sor a sárospataki Szent Erzsébet Házban. A konferencia lehetőséget ad, hogy a két alapítvány munkatársai bemutassák a projekt keretében végzett munka eredményeit. Saját turistajelzést (lásd fent) kapott egy, a Zempléni-hegységen keresztül gyalogosan végigjárható út Sárospatak és Kassa között. Az útvonal az alábbi településeket érinti: Bodrogolaszi – Komlóska – Erdőhorváti – Regéc – Telkibánya – Füzér - Alsó-mislye (Nižná Myšľa) - Koksó Baksa (Kokšov-Bakša). A rózsa jelét követve a településeken és az erdőben útitáblák is tájékoztatják a Szent Erzsébet Úton járókat. A zarándokokat négy nyelven kiadott útikönyv segíti, amely a térképeken kívül leírásokat tartalmaz az adott települések természeti és épített örökségéről, Szent Erzsébetről és a hozzá kapcsolódó emlékekről.

Az úthoz és a zarándoklatokhoz kapcsolódó információk megtalálhatóak a Szent Erzsébet Út honlapján. A zarándokút ünnepélyes megnyitása június 13-án, pünkösdhétfőn lesz, amikor a sárospataki bazilikában, a kassai és egri érsekek által Szent Erzsébet tiszteletére bemutatott szentmise és az ereklyés körmenet után az érsekek áldásával elindul a nyitózarándoklat.

A június elsejei konferencia előadói között lesznek a magyar és szlovák illetékes minisztériumok munkatársai, Borsod-Abaúj-Zemplén és Kassa Megye vezető tisztviselői, a régió országgyűlési képviselője, Sárospatak és Kassa települések polgármesterei, valamint turisztikai szakemberek. Témája lesz a vallás szerepe a turizmusfejlesztésben, a határon átnyúló együttműködési program eddigi eredményeinek ismertetése Szlovákiában és Magyarországon, valamint a következő évek pályázati lehetőségei. Szó lesz még a régióban található tematikus utakról. A konferenciát két német vendég előadása zárja: Gerald Jaksche, a Wartburg-Marburg közötti Erzsébet Utat építő szervezet tagja; Rolf Damm a 2007-es jubileumi évben gyalog tette meg a Wartburgtól Sárospatakig tartó utat, felvázolva ezzel a következő évek feladatát: az Európai Kulturális Utak szervezet keretében megvalósítandó nemzetközi Szent Erzsébet Utat.

Szent Erzsébet Út Alapítvány/Magyar Kurír